Reviews

Inspirerende Gemeentereis Hattem 2018
‘Als pelgrims onderweg’, zo vertrokken wij met 22 deelnemers uit de Protestantse Gemeente Hattem en uit geloofsgemeenschappen in Zwolle naar Israël, voor een 9-daagse rondreis. Wij hebben rondgetrokken van het Noorden, Galilea, het Karmelgebergte en het Meer van Tiberias via Jericho naar het woestijngebied rond de Dode Zee in het Zuiden. Wij bezochten Bethlehem, waar Jezus is geboren en Nazareth, waar Jezus is opgegroeid. Kana, waar hij een bruiloft vierde. Kafernaüm, waar hij veel werk heeft verricht en Magdala, vanwaar hij Maria heeft geroepen. Langzamerhand naderden we Jeruzalem. Toen we voor de laatste dagen letterlijk en figuurlijk optrokken naar de stad van vrede, zongen wij samen Psalm 122: ‘Ik was verheugd toen ze mij zeiden: wij gaan naar het huis van de Ene! Nu staan onze voeten in jouw poorten, o Jeruzalem’! Het was bijzonder om zelf op de plek te komen waar David Saul ontmoette, waar Elia de Baälpriesters heeft uitgedaagd, waar Jezus heeft geleefd en geloofd en mensen het evangelie heeft verkondigd. Evangelie, een Grieks woord (euangelion), dat betekent: boodschap van vreugde.
We hebben boeiende ontmoetingen gehad met mensen die in Israël wonen en werken. We luisterden naar het levensverhaal van een Nederlandse jongen die een paar maanden als vrijwilliger werkte in een Joods sociaal centrum. We genoten daar van een typische Joodse sabbatmaaltijd. We lunchten in een Druzisch restaurant en ontmoetten daar een bevlogen Druzische vrouw met een groot mystiek geloof. In het oorlogsmuseum ‘Yad Vashem’ in Jeruzalem luisterden we naar het verhaal van een Joodse man, die als klein kind in Nederland in de oorlog moest onderduiken. We waren verslagen na het bezoek daar aan het kindermonument. We waren te gast bij de Palestijns-christelijke boer Daoud Nassar en zijn familie. Zij wonen niet ver van Bethlehem, al een eeuw lang, en zij hebben daar ook de eigendomspapieren voor. Maar zij wonen in bezet gebied en krijgen het steeds moeilijker in hun ‘Tent of Nations’. Ondanks alles willen zij bewust geen vijanden zijn.
Aangrijpende en ingrijpende levensverhalen, we werden er door geraakt, juist in het Beloofde Land. Met zoveel tegenstellingen. En toch overheerste door alles heen een gevoel van vreugde om hier samen rond te reizen, ook door de persoonlijke ontmoetingen. Ook met onze Joodse gids Hélène Opatovski. Zij wist niet alleen veel, zij liet ons ook echt proeven hoe het is om als Joodse vrouw in Israël te leven, te midden van wat is. Het gevoel van vreugde werd versterkt door meemaken van verschillende diensten, in de christelijke Christ Church en in de grote Joodse synagoge in Jeruzalem. We werden meegenomen in de overgave. Een bijzonder moment tijdens deze reis was het spontaan mogen meedansen op straat rond de Torarol, met een groep jonge, vrolijke Joodse mannen. Zij vierden op straat het Joodse feest ‘Simchat Tora’, dat wil zeggen: vreugde om de wet.
Anneke van der Meulen was een prettige en betrokken reisleiding, die goed inspeelde op de wensen van de groep. Zij verzorgde de praktische kant van deze reis, de vluchten, het busvervoer, de onderkomens, de tickets. Wij overnachtten in een kibboets en mooie hotels in Jericho en Oost-Jeruzalem. Anneke en Hélène kennen elkaar goed en vullen elkaar goed aan.
Wij kijken terug op een prachtige en inspirerende reis.

Wim Hortensius,
predikant in Hattem

Israëlreis Hattem 2018

Eind september/begin oktober heb ik voor de eerste keer een bezoek gebracht aan Israel. In de korte tijd dat we met een groep van 24 mensen daar waren hebben we heel veel gezien. Van de Golan hoogte in het noorden tot de Dode Zee die wat meer in het zuiden ligt. Ook hebben we veel bijbelse plaatsen (oa Nazareth, Bethlehem, Kana en het Meer van Tiberias) bezocht. Heel bijzonder was ook dat wij er waren tijdens het Loofhuttenfeest. Een feest dat wordt afgesloten met Simchat Thora. Hierbij gaan de Joodse mannen al zingend en dansend door de straten waarbij zij de Thorarol met zich mee nemen. Wij maakten dit mee in Jeruzalem en dat was een heel bijzondere ervaring. Ook het bezoek aan The tent of the Nations vond ik indrukwekkend. Hier vertelde Daoud Nassar over het leven van hem, zijn gezin en dat van zijn voorouders. Daoud is een Palestijnse christen uit Bethlehem en hij runt een boerenbedrijf met het project The Tent of Nations. Ondanks de moeilijke omstandigheden zet de familie Nassar zich op een geweldloze en creatieve manier in onder het motto “wij weigeren vijanden te zijn” Zowel de reisleiding als de geestelijke leiding was prima.

Anneke T.

Gemeentereis Windesheim 2018

We waren mee met de reis van de kerkelijke gemeente Windesheim, juni 2018.
Het programma was heel goed samengesteld en de excursies waren erg interessant.
We hadden een fijne groep en lief en leed werd samen gedeeld.
Wij raden Chaya-reizen zeker aan bij anderen.

Groet, Jan en Mientje

Wandelen door Israël – november 2017

Lopend door Israel is het land heel anders beleven dan in de bus door het landschap reizen. Een paar keer letterlijk op blote voeten het land voelen en ervaren. Genieten van prachtige uitzichten op waterbekkens en Mount Meron, een onverwachte ontmoeting met een koeienherder, klimmen over hekken, kruipen onder afrastering door, een trap afdalen, klauteren aan ijzers in de rotsen en dan weer afdalen over een lieflijk pad. Zo maar wat indrukken van de wandeling vanaf Dan naar het meer van Galilea.

De natuur is prachtig in dit noordelijke deel van Israël en zal in het voorjaar nog mooier zijn als de eerste bloemen bloeien. Kleine cyclamen zagen we al hun best doen, eikels volop aan de bomen. En vogels die de stilte af en toe verstoorden. Wat een rust en vrede.

4 gedeelten van de Israël National Trail hebben we gelopen, gewandeld en voor sommige delen is het woord hiken meer van toepassing. Dit ca. 1100 km lange pad door Israël is heel goed gemarkeerd, gaat door onbewoonde gebieden, over paden, door rivierbeddingen, over heuvels en dalen. En de laatste honderden kilometers door de Negev woestijn.

Wandelen gecombineerd met bezoeken aan bekende bijbelse plaatsen is een hele bijzondere combinatie – alle zintuigen worden zo geprikkeld. Door te overnachten in een Kibbutz en een Youth Hostel hebben we een inkijkje genomen in de viering van de sabbat en genoten van het kosjere eten.

Door de reis na een aantal wandeldagen met een paar dagen rond het meer van Tiberias en in Jeruzalem af te ronden maakte het beleven van Israël compleet.

Dus: ben je een geoefende wandelaar, geen last van hoogtevrees en je wilt wel eens een hele andere invulling aan je wandelvakantie geven of je wilt Israël op een nieuwe manier beleven en houdt van uitdagingen – dan is zo’n reis heel erg de moeite waard om te maken.

 

Gr. Annemieke & Toke

Reisverslag rondreis Israël okt. 2016

Israël het land van de Bijbel, Ik heb nu een duidelijker beeld bij de Bijbel gekregen, je kunt nu de verhalen beter plaatsen. De mensen zijn er erg vriendelijk en behulpzaam, van een strijd tussen Christenen of Joden tussen Moslims is nagenoeg niets te merken, hier had ik eerder toch een ander beeld bij, dat moet ik nu bijstellen.

Het eten is gevarieerd, lekker en uitgebreid. Ik heb veel indrukken gekregen, met name Yad Vashem heeft veel indruk gemaakt, ook de klaagmuur was fascinerend. Daarnaast was het meer van Galilea ook ontzettend mooi, het varen over het meer was op momenten zeer ontroerend als je je bedenkt dat hier zich belangrijke zaken hebben afgespeeld.

Massada is zeer boeiend en een ontzettend mooi en interessant bouwwerk! Het was een echt avontuur met vele hoogtepunten, teveel om te benoemen hier. Al met al een reis die mijn leven heeft verrijkt.

Ook een compliment aan de organisatie die alles in goede banen wist te leiden en de gids die bij elke bezienswaardigheid wel een boeiend verhaal had! Deze reis was en is zeer de moeite waard. Wil je de Bijbel beter leren begrijpen bezoek dan Israël met Chayareizen en de Bijbel komt tot leven!

Gr.Pieter

Show Buttons
Hide Buttons